Yemeklerimiz

Ana Sayfa / Şehir Kültürü / Yemeklerimiz
Yemeklerimiz
2018-05-07
  • Ankara mutfağı

    Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Kilerler genellikle iki katlı olur ve yukarı kısmına mü-sandere denirdi. Mutfağın bir kenarına odun istif edilirdi. Yemekler yere serilen sofralarda yenir, önce büyükler, sonra ev halkı otururdu.

    ÇORBALAR: Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası

    Toyga Çorbası  Ankara Tava     
         Etli Yaprak Sarma  Kabak Tatlısı


    ET YEMEKLERİ : Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer.
    PİLAVLAR : Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı.
    KÖFTELER: Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte.
    DOLMALAR: Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması.      

    BÖREKLER- ÇÖREKLER: Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı.
    YEMEKLER: Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç.
    HAMUR İŞİ YEMEKLER: Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği.
    TATLILAR - KOMPOSTOLAR: Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı.
    EKMEKLER: Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca.

    Mutfak Malzemeleri
     
    Aşhane- ayşene : Mutfak
    Bağa : İki kulplu bir çeşit kahve tepsisi
    Bandil : Küçük testi
    Bardak : Toprak testi
    Beden : Bakır sahan
    Bodiç : Küçük testi
    Boduç : Fıçı
    Boğ : Sofra bezi
    Bulgulu Senek : Toprak testi
    Caba : Toprak tencere
    Cağa : Deri ve bezden yapılan büyük torba
    Çatura : Ağaç su testisi
    Çente : Çinko sahan ve tas kapağı
    Çork : Ocak
    Çalpak-hatun : Büyük yayık
    Çamçak : Tahta maşrapa
    Çekel : Küçük nacak
    Çomça : Büyük ağaç kepçe
    Çömçü :Toprak ibrik
    Dövce : Havan
    Eğri : Bıçak
    Eysereni Şiran : Hamur kazıma aleti
    Enge : Küçük bıçak
    Ersin : Demirden hamur kazıma aleti
    Gelder : Ağaçtan su, yoğurt ya da yağ kabı
    Gırgırı : Ağzı dar testi
    Gölek : Yağ kutusu
    Haranı : İki kulplu küçük kazan
    Hereni : Büyük tencere
    İlistir : Kevgir
    Kaşıkla : Küçük testi
    Mengel : Bakraç
    Oklaç-oklagaç : Oklava
    Pişirgeç : Tahtadan yufka çevirme aleti
    Sergen : Tavanlara yakın konulan raf
    Susak : Ağaç maşrapa
    Sapsak : Bakır, teneke, çini yada çinkodan yapılmış su kabı
    Sitil : Bakırdan saplı şekerlik
    Tahar : Ağzı geniş kulpsuz kap
    Tandır : Küçük fırın
    Terek : Raf
    Tıngır : Tepsi
    Yangı : Kulplu küçük kap
    Yaslahaç : Halur açma tahtası
    Yunak : İçinde bir şey yıkanan kap

    Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi.