Bitkilerimiz

Ana Sayfa / Şehir Kültürü / Bitkilerimiz
Bitkilerimiz
2018-05-07
  • Ankara bitkileri

    Çiğdem

    Yavşan Otu
     
    Tükrük Otu
     
    Hatmi Çiçeği
     


     

    İklim koşulları ve topografik yapı, Ankara çevresinde iki ayrı bitki topluluğunun gelişmesine olanak sağlamıştır. Az yağış alan çukur alanlarda ve platolar üzerinde step bitki örtüsü yaygındır. Genelde dikenli çalılar, otlar, akarsu boylarında sıralar halinde iğde, söğüt ve kavak ağaçları step içerisinde yer alır. Çoğu küçük boylu olan ve kümeler halinde toplanan step bitkilerinin başlıca türlerini; kısa boylu çayırlıklar, ayrıkotu, kevan, sorguçotu, üzerlik otu, katırtırnağı, yabani arpa, püsküllü çayır, hardal otu, 

    yemlik otu, yılgın otu, yavşan otu, gelincik, papatya, hatmi, kekik, sütleğen, ballıbaba, yabani gül, böğürtlen vb. oluşturur.

     

    Beynam ormanı gibi step ortasında adacıklar halinde görülen ormanlarda hakim ağaç türü karaçam, ardıç ve yer yer meşedir. Platolar üzerinde yükselen çeşikli dağlar ile Kızılcahamam yakınlarından başlamak üzere sıkışmaya ve gürleşmeye başlayan orman örtüsünde iğne yapraklı ağaçlar yaygın türü oluştururlar.

     

    Floristik zenginliğe ev sahipliği yapan Ankara'da yaklaşık 960 farklı bitki türü doğal ortamda yetişir ve bunların yaklaşık 175 türü, Ankara çiğdemi, tükrük otu, peygamber çiçeği gibi endemiktir. Tür sayısı bakımından en zengin başlıca familyalar, papatyagiller, baklagiller, buğdaygiller, turpgiller, ballıbabagillerdir.

     

     Ankara çevresinde iki ayrı bitki topluluğunun gelişmesine olanak sağlamıştır.