Seymen Ne Demektir ?

Ana Sayfa / Seymenler / Seymen Ne Demektir ?
Seymen Ne Demektir ?
2018-05-07
  • Ankara Efesi, Ankara yiğidi olarak bilinir...

    Seymen,Ankara ve çevresinde yaygın olarak Ankara Efesi, Ankara yiğidi olarak bilinir... Seymenlik geleneğinin kökleri Orta Asya Oğuz Türkleri‘ne kadaruzanmakla beraber, bu gelenek 14’üncü yüzyılda Ankara’da devlet kuran Ahilerdöneminde yeniden biçimlenmiştir. Zira Ankara, 14’üncü yüzyılda kardeşlik,eşitlik, paylaşım ve demokratik esaslar üzerine kurulu Ahiler Cumhuriyeti'ne evsahipliği yapmıştır. Mertlik, cömertlik ve bilgelik ilkelerini esas alanSeymenler de Ahi Teşkilatı'nın askeri (Seyfi/ Kılıç) kanadını oluşturmuştur.Bugünkü tanımıyla "Seymen Alayı" ya da Ahiler döneminde "YiğitAlayı" denilen gelenek o devirlerdendir ve yalnızca Ankara'da korunmuştur.Ankara Ahiler Devleti’nde şehrin ve çevrede yer alan kasaba ve köylerinkoruyucusu ve muhafızı olarak Seymenler işlev görmüştür. Sivillerden oluşan vegönüllü bir kurum olan Seymen (Yiğit) Alayları, zorunlu durumlarda ve çoğu kezsavunma amaçlı olarak işlev görmüştür.
     
    Seymen Alayıise, bunalım ya da geçiş dönemleri olarak da nitelendirilebilecek "kızılcagünler"de kurulan bir Oğuz töresidir. Diğer bir deyişle, milli felaketgünlerinde, bir beyliğin ya da devletin yıkılışında; yeni devleti kurmak veyeni lideri seçmek için Seymen Alayları tertiplenmiştir... Seymenlikgeleneğinin köklü tarihinde son büyük Seymen Alayının düzenlenişi ise 27 Aralık1919'a rastlamaktadır. Anadolu işgal altındayken Mustafa Kemal Paşa’nınAnkara'ya gelmesi ve görkemli karşılanışı, tıpkı Oğuz geleneğindeki gibidir: 27Aralık milli bir galeyan anıdır ve bu özel günde Seymen Alayı kurulmuştur.Halk, Oğuz töresinde olduğu gibi liderini seçmiştir.
     
    Yüzlerceyıldan beri sivil bir oluşum olarak var olan ve Ankaralıların kolektifhafızasında yaşaya gelen mertlik, cömertlik, bilgelik ilkeleri üzerine kuruluolan Seymenlik geleneği, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra Ulu Önder’indirektifleriyle kurulan Ankara Kulübü Derneği çatısı altında büyük birtitizlikle yaşatılmakta ve gelecek kuşaklara aktarılmaktadır... GünümüzdeSeymen, Ankara’nın kültürel değerlerini, bu ülkenin üzerine kurulu olduğutemelleri iyi bilen, yaşayan, yaşatan ve bu değerlerin yaşamasınındevamlılığını sağlamak üzere maddi ve manevi fedakârlıkları esirgemeyen kişiolarak tanımlanmaktadır... Seymen, Kızılca günde vatan için canını kırpmadanveren, barış gününde de ülkesini çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmakamacıyla çalışan eğitimli, kendini geliştiren, ayakları üzerinde duran, 27Aralık 1919’da Mustafa Kemal’i Dikmen sırtlarında karşılayanlarla hemşehriolmaktan gurur duyan kişidir.
     
    Seymen unvanıgünümüzde, Ankara Kulübü Derneği’nce verilen teorik ve uygulamalı eğitim sürecisonucunda “Seymen” olmaya değer görülen kimselere verilmektedir. Eğitim süreci;oyun, müzik ve kültür eğitimi yanında, sosyal terbiyeyi de içermektedir. Eğitimaşamalarını başarıyla tamamlayan Seymen adaylarına, Dernek tarafından yapılantörenle Seymenlik beratı verilir.

    Seymen,Ankara ve çevresinde yaygın olarak Ankara Efesi, Ankara yiğidi olarak bilinir...