Hakkımızda

Ana Sayfa / Ankara Kulübü / Hakkımızda
Ankara Kulübü Derneği  
1932-12-27
  • Ankara'nın en eski ve köklü sivil toplum kuruluşudur.

    Ankara’nın Sivil Temsilcisi

    Ankara Kulübü Derneği

     

    Ankara Kulübü Derneği, 13 Ekim 1925 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Seymenlik Geleneğini ve 27 Aralık Ruhunu Yaşatın” talimatıyla “Ankara Kulübü” adıyla kurulmuştur.

    Ankara Kulübü, 13 Ekim 1925 tarihinde, Ankara’nın başkent olarak ilan edilmesinden tam iki yıl sonra kurulmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleri ile İbrahim Süreyya Bey’in (1880-1952) başkanlığında; Ruşen Eşref Ünaydın (1892-1959), Mehmet Rasih Kaplan 1883-1952), Muhittin Baha Pars (1884-1954) ve Rauf Manyas’ın İdare Heyeti olduğu 5 kişinin girişimi ile kurulmuştur. Kuruluş dilekçesi ekinde yer alan 25 maddelik Nizamname ile 13 Ekim 1925 tarihinde kurulmuştur. İlk hizmet binası Çankırı Caddesi’nde yer almaktaydı. Ankara Kulübü Cumhuriyet’in ilk yıllarında Atatürk ve devlet adamlarının sık sık uğradığı mekânlardan biri olmuştur. Bu yapısıyla münevver ve mütefekkirlerin buluşma yeri olmuştur.

    1931 yılında dönemin birlik, ocak ve kulüp adında faaliyet gösteren cemiyetler kurucu iradenin isteği üzerine kendileri fesih etmiş ve 1932’de kurulan Halk Evleri çatısında dönemin cemiyetleri 9 koldan birinde faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. 1932’den 1947 yılına kadar Kızılay, Yeşilay gibi cemiyetler dışında faaliyet gösteren kalmamıştır. 1946 yılında Cemiyetler Yasası’nda yapılan değişikliklerin ardından Ankara Kulübü 17 Temmuz 1947 tarihinde “yeniden” kurulmuştur. İkinci kuruluş evraklarını incelediğimizde “yeniden” ibaresi yer almaktadır. Kısaca 13 Ekim 1925 tarihinde kurulan ve 1931 yılında fesh olunan Ankara Kulübü 17 Temmuz 1947’de yeniden kurularak 1925 ruhuna sahip çıktıklarını göstermişlerdir.

    17 Temmuz 1947 Perşembe günü 32 kişinin girişimiyle kurulan Ankara Kulübü ilk olarak Posta Caddesi No: 46 Ulus adresinde hizmet vermiştir.

    İkinci Kuruluş Tüzüğünde yer alan kurucu isimler şunlardır: Ahmet HANİF, Dr. Ahmet Kazım MIHÇIOĞLU, Arif ÇUBUKÇU, Burhan ÇAKIR, Emin Halim ERGUN, Fuat BÖREKÇİ, Hasan ALEMDAR, Hasan Fehmi YAĞCI, Hadi ÇAYIRLIOĞLU, Hilmi TOYGAR, Hıfzı Oğuz BEKATA, İbrahim Kemal ORAN, Dr. Mahir MAVİOĞLU, Mehdi MIHÇIOĞLU, Mehmet Ali ERKUT, Mehmet HAMAMCI, Mithat YAĞCIOĞLU, Muammer AKPINAR, Muhlis BAYRAMOĞLU, Mustafa KINACI, Osman Talat İLTEKİN, Raşit BÖREKÇİ, Ramiz EREN, Reşat ERHAN, Sabit KOCABEYOĞLU, Selahattin KOÇ, Sabri BULGURLU, Sami YAZICILAROĞLU, Vehbi KOÇ, Şevki TAŞPINAR, Dr. Talat Vasfi ÖZ, Zeki MUSLUOĞLU

    İkinci kuruluşu takip eden yıllardan itibaren Ankara Kulübü, yasal olarak “Ankara Kulübü Derneği” adıyla anılır olmuştur.

    Seymenlik Geleneğini 19’uncu yüzyıldan 20’nci yüzyıla taşıyan ve Mustafa Kemal’i 27 Aralık 1919’da coşkulu Seymen Alayı töreniyle karşılayan “Ankara Seymenleri” ile Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı’nda sayısız katkıları olan, Ülkemizin bağımsızlık mücadelesi tarihine isimlerini altın harflerle yazdırmış dönemin “Ankara Önderleri” kuruluşundan itibaren Ankara Kulübü çatısı altında yer almış olup; günümüzde de o neslin torunları atalarından kalan geleneği sürdürmektedirler.

    Bir Milli Mücadele ve Cumhuriyet Kurumu olan Ankara Kulübü Derneği, kuruluşundan 65 yıl sonra, 1990 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile “Kamuya Yararlı Dernek” olarak ilan edilmiştir. Ankara Kulübü Derneği, Ankara’nın en köklü sivil temsilcisi olduğu gibi, ülkemizin de en eski sivil toplum kuruluşları arasında yer almaktadır.

    Ankara’nın ilçelerinde şubeleri olan Derneğimiz kurulduğu günden bu yana Seymenlik geleneği başta olmak üzere Ankara’mızın geleneksel ve tarihi değerlerinin yaşatılması amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu amaçla Dernek Genel Merkezimiz ve Şubelerimizde gençlerimize Seymenlik kültürü ve halk oyunları eğitimi verilmektedir.

    Derneğimiz ayrıca Bacıeren ekiplerimizle, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği koralarımızla, beş adet Ankara araştırmaları merkezimizle, üç ayda bir çıkan “Başkent Ankara Dergisi” ile, Ankara konulu kitap çalışmalarımızla her alanda faaliyetlerini sürdüren üretken bir sivil toplum kuruluşudur. Bunlara ek olarak, Derneğimizin düzenlediği çok sayıda sempozyum, panel, konferans, söyleşi, çalıştay, kurultay ile koleksiyon ve resim sergileri, Derneğimize bir “Ankara Akademisi” işlevi kazandırmıştır.

    Ankara Kulübü, Türkiye'nin kalbi olan Başkent Ankara’mızın maddi ve kültürel her türlü mirasını koruyup geliştirmeyi bir görev bildiği gibi, Ankara'nın ve Ankaralıların güncel sorunlarının da yakın takipçisi olma gibi büyük ve önemli bir sorumluluğu taşımaktadır. Bu kapsamda Ankara'nın ve Ankaralıların kentsel yaşama ilişkin her türlü sorunu aynı zamanda Ankara Kulübünün de çalışma konuları arasında yer almaktadır.

    Derneğimiz tarafından ayrıca başta şehit yakınları, gazilerimiz ve onların yakınları, engelliler, dezavantajlı toplum kesimleri, eğitim, sağlık ve sosyal yardımlar gibi alanlarda sosyal sorumluluk projeleri yürütülmektedir. Şehitlerimizin yakınlarına ve Gazilerimize hukuki, psikolojik ve sosyal alanlarda destek sağlamak amacıyla uygulamaya giren “Mehmedim Projesi” bu kapsamda uygulamaya giren projelerimizden biridir.

    Derneğimiz bunların dışında Başkent Ankara’nın kültürel değerleri, mimarisi, doğası, altyapısı, beşeri sermayesi, ekonomisi ve diğer alanlarda gelişmesi ve tanıtılması konularında uluslararası düzeyde bilim, kültür ve sanat faaliyetleri de düzenlemektedir. Bu kapsamda “5-13 Ekim Uluslararası Başkent Ankara Haftası” uluslararası boyutta düzenlediğimiz etkinliklerimiz arasında yer almaktadır.

    Ankara Kulübü ayrıca, Anadolu’yu yurt, üzerinde yaşayan bizleri millet yapan birçoğu Ortaasya’dan Anadolu’ya taşıdığımız çok sayıda geleneği yaşatan yegâne dernektir. Seymen Alayı ve Kızılca Gün gelenekleri başta olmak üzere; Sinsin, Saya Gezmesi, Ferfene, Anadolu Bacıları (Bacıeren), Seyirlik Oyunlar, Halk Edebiyatı, Tören Yemekleri gibi köklü gelenekler bunlar arasında yer almaktadır. Ankara Kulübü, Anadolu’nun tüm yiğitlik kuruluşlarına, Anadolu erlerine de önderlik yapan bir kurumdur.

    Ankara Kulübü Seymenleri ve Bacıerenleri ise başta “27 Aralık 1919 Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi” yıldönümü olmak üzere, “13 Ekim 1923 Ankara’nın Başkent Oluşu ve 13 Ekim 1925 Ankara Kulübü’nün Kuruluş Yıldönümü” ve “5 Ekim 1922 Atatürk’ün Ankara Hemşerisi Ol uşu” gibi Ankara’nın özel günlerinin yıldönümlerindeki törenleri ve anma programlarını gerçekleştirirler. Ayrıca tüm milli bayramlara, kamu yararına düzenlenen çok sayıda faaliyete, anma günlerine ve kültürel etkinliklere katılım sağlarlar.

     

    Ankara'nın en eski ve köklü sivil toplum kuruluşudur.